środa, 16 września 2015

Domowy kompot śliwkowy


***
Jak miło podczas zimowego popołudnia przypomnieć sobie ciepłe lato..... Każdego roku półki w spiżarni uginają się od domowych zapraw. Tego lata królowymi słoiczków zostały śliwki pod każdą postacią. Jeden z łatwych, szybkich i słodkich przepisów dzisiaj Wam zaprezentuję.

***


Składniki: 

5 kg śliwek
 ( różne odmiany )

4 litry zimnej wody

1 kg cukru kryształu


Wykonanie ( 10 litrowych słoików ) :

1.  W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wyłączamy wodę. Śliwki dokładnie myjemy i pozbawiamy je ogonków. Całe śliwki wkładamy do słoików i zalewamy wodą z cukrem. 

2. Szczelnie zamknięte słoiki wkładamy do garnka z wodą ( wody powinno być do połowy słoiczków nie więcej ). Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody.

3. Gotowe kompoty zawijamy w ręcznik i pozostawiam do wystygnięcia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz