środa, 20 maja 2015

Krem ze szparagów


Składniki:

500 g szparag białych ( 2 pęczki )

2 litry wody

łyżka masła

łyżka cukru

sól i biały pieprz do smaku


A oto jak to zrobić ( porcja dla 4 osób ):

1. Szparagi obieramy i kroimy na połowę. Pamiętajmy, żeby odkroić końcówki szparag. Dzięki temu nasza zupa nie będzie miała gorzkiego posmaku. 

2. W garnku gotujemy wodę, do której wkładamy szparagi, masło oraz cukier. Gotujemy do momentu, aż szparagi zmiękną. Następnie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, odrobiną pieprzu, masłem oraz cukrem. 

Komentarz: Gdy chcemy otrzymać idealnie gładki krem , proponuję przelać całą zupę przez sito. Wtedy pozbędziemy się twardych włókien w zupie. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz