piątek, 24 października 2014

"Na Śniadanie" Brioszki z powidłami śliwkowymi





Dzisiaj moja domowa piekarnia przygotowała dla was pyszne Brioszki. Wymagają trochę pracy ale efekt jest powalający i ... pachnący. Moje Briosz są z śliwkowymi powidłami które uzupełniają ich słodycz w 100 procentach. 

Życzę miłego śniadania...

A oto przepis:





Składniki:

400 g mąki pszennej

4 jajka

50 g cukru

30 g cukru waniliowego

100 ml letniego mleka

50 g świeżych drożdży

szczypta soli

150 g masła 

słoiczek powideł śliwkowych


Dodatkowo:

Forma do pieczenia o średnicy 30 cm







Wykonanie:

1. Do rondelka wlewamy mleko i delikatnie podgrzewamy, aby było letnie. Do letniego 

mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość przykrywamy

 ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.

2. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, sól, 3 jajka. Wszystko mieszamy drewnianą 

łyżką. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, dodajemy nasz zaczyn i masło.

3. Wszystkie składniki ugniatamy z sobą, aż nasze ręce będą czyste. 

4. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia ok 1 godziny 

( ciasto musi podwoić swoją objętość )

5. Z wyrośniętego ciasta formujemy 12 kuleczek, następnie tworzymy z nich płaskie 

"talerzyki" , nakładamy łyżeczkę powideł, i dokładnie zaklejamy.

6. Gotowe kulki układamy na blaszce o średnicy 30 cm, przykrywamy ściereczką i 

pozostawiamy do wyrośnięcia na 25 - 30 minut.

7. Gotowe Brioszki  smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym, wkładamy do 

rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 30 minut.

8. Możemy podawać np. z kwaśną śmietaną.

































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz