poniedziałek, 6 października 2014

Jesienne gotowanie - naleśniki z jabłkami






Złota polska jesień dostarcza nam wiele atrakcji. Lubię tą jej zmienność, jednego dnia zachwyca mnie swoim urokiem, żeby następnego wprowadzić w melancholijny nastrój. Chciałabym cieszyć się jej urokami jak najdłużej. Jesień w Polsce  jest wyjątkowo piękna, parki czerwienią się, a żółte liście na chodniku przyjemnie szeleszczą pod stopami. Na straganach mamy ferie barw, warzywa i owoce wyglądają dostojnie i kuszą barwą. 
Pewnie każdy z was ma swój ulubiony kolor, smak i zapach tej pory roku. Dla mnie to zapach świeżych jabłek. Właśnie im poświęcę dzisiejszy wpis. Przygotowałam dla was szybkie naleśniki z jabłkami, które wypełnią swoim aromatem cały dom.





Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka mleka

łyżeczka cukru brązowego

pół łyżeczki cynamonu

1 jako

szczypta soli

2 średnie jabłka






Wykonanie:

1. W misce mieszamy mąkę, mleko, cukier, cynamon, jajko, szczyptę soli.

2. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Starte jabłka dokładamy do ciasta i wszystko razem mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy łyżkę masła.

5. Naleśniki smażymy na złoty kolor.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz