poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Biszkopt przekładany śmietaną z polewą z białej czekolady


Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Łyżka soku z cytryny
4 śnieżki
4 łyżeczki żelatyny
2 tabliczki białej czekolady

Wykonanie:
1.    Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli.
2.    Do ubitych białek dodajemy żółtka.
3.    Następnie szklankę cukru. Całość ubijamy na gęstą masę.
4.    Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i łyżkę soku z cytryny.
5.    Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6.    Gdy ciasto przestygnie przecinamy je na połowę i obficie skrapiamy wodą z cukrem i cytryną.
7.    Śnieżkę przygotowujemy wg przepisu.
8.    W szklance rozrabiamy 4 łyżeczki żelatyny z odrobiną zimnej wody. Gdy żelatyna napęcznieje dodajemy gorącej wody ( do połowy szklanki). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do ubitej śnieżki.
9.    Całość jeszcze chwilę miksujemy, następnie wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.
10. W kąpieli wodnej topimy czekoladę i polewamy ciasto.
11. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny, aby się dobrze schłodziło.
SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz